Anafi - en ö att minnas länge

Anafi tillhör ö-gruppen Cykladerna. Den har Santorini som närmsta granne. På kvällen kan man se ljusen från Kamari Beach, men de båda öarna är helt väsenskilda. (Och har du legat på Kamari Beach och undrat vad det är för ö som skymtar i diset så är svaret Anafi.)

 

Anafi var den enda nya ön vi besökte under sommarens resa 2013. Den har länge stått på önskelistan, men har fått anstå eftersom det är en besvärlig ö att ta sig till. Färjeförbindelserna är inte särskilt många och turerna går underliga tider på dygnet. Nu blev resan i alla fall av och så här efteråt är det Anafi som har gjort störst intryck. Vi steg på färjan i Naxos strax efter lunch och via flera stopp - Ios, Sikinos, Folgeandros och Santorini - kom vi slutligen fram vid midnatt.

 

Vi bokade rum i förväg eftersom färjan skulle komma fram så sent. Vi valde Panorama Rooms, som ligger i Chora, öns huvudort, panorama.rooms@yahoo.gr, Det var ett klokt val, vi blev hämtade i hotellets minibus och bodde nära ett bra utbud av tavernor och barer. Rummet var enkelt, men rent och med en altan, A/C och fin utsikt. Ägaren, Margarita Gavala, erbjuder också biluthyrning. Har man möjlighet är det alltid bra att hyra bil en dag på en ny ö för att kunna bekanta sig.   

 

Strax öster om Chora finns en fantastisk strand, Katsouni Beach. Det är naturligtvis enkelt att ta sig dit med hyrbil, men det finns också en busshållplats på stora vägen och ned till stranden är det bara en kort bit att promenera. Här finns inga solstolar eller parasoller, men stora och fina pinjeträd som ger välbehövlig skugga. Sanden är vit, stranden tycks oändlig och baden är semesterns bästa. Det blev lite förbrödring under pinjeträdens skugga, vi träffade bland annat en mycket trevlig italiensk Golden Retriver som hette Rike.

 

Inte nog med att stranden är en riktig paradisstrand. Strax ovanför finns en fantastisk taverna! Grönsaksrätter är specialiteten. Glöm matsedeln, följ med in i köket, titta på dagens rätter och peka ut vad du vill ha. Vi åt fantastiskt goda grillade röda paprikor i en ettrig vitlöksdressing, zucchiniblommor fyllda med ris och örter samt en lammrätt, som var så mör att den gick att äta med sked.

 

Överhuvudtaget tillhör maten på Anafi den bästa vi ätit i ö-välden. I Choran hittade vi en trevlig taverna med färsk fisk som specialitet. Där avnjöt vi både en stor grillad fisk till en bråkdel av vad den skulle kostat på Santorini och delikat grillad makrill. 

 

Att välja sin fisk är en ceremoni i ö-världen. Den skall tittas på (spana efter klara ögon), luktas på (fräscht och gott)  och så skall den vägas. För ofta är det kilopris som gäller - i synnerhet på stora, hela fiskar. 

 

Med facit i hand hade vi gärna tillbringat fler dagar på Anafi. Nu blev det några dagar på Santorini istället, en ö som jag också tycker mycket om och hade längtat tillbaka till. Men i efterhand tror jag att vi skulle gjort tvärt om - först några dagar på livliga och turistanpassade Santorini, sedan lugna och sköna dagar på Anafi. Nu blev det en väl skarp kontrast, som inte riktigt gjorde Santorini rättvisa.

 

Anafi passar dig som vill ha kristallklara bad på en oändlig sandstrand, utsökt mat och inga som helst distraktioner.