Lördagmiddagar

Citruskyckling (2 personer)

Jag väljer kycklingklubbor eftersom kycklingbröst eller filé lätt blir torrt, klubborna är saftigare. Eftersom jag har stor respekt för kyckling som inte är riktigt genomstekt tycker du kanske att tillagningstiden är för lång. Gör som du själv tycker blir bäst.

4 kycklingklubbor

2 citroner

2 apelsiner

Olivolja

Vitt vin

Salt och peppar

 

Pressa en citron och en apelsin, ställ åt sidan. 

Skala en apelsin och en citron, klyfta dem. 

Lossa kycklingskinnet försiktigt och peta in två klyftor apelsin och två klyftor citron i varje kycklingklubba.

Lägg kycklingklubborna, gärna lite omlott, i en rund form. 

Häll över apelsin- och citronjuicen

Om det blivit klyftor över – peta in dem mellan klubborna.  

Häll över lite olivolja och en liten skvätt vitt vin

Salta och peppra. Använd gärna salt smaksatt med citron.  

Ställ in i ugnen, 200 grader i ungefär en timma. Lägg folie över klubborna om de börjar få för mycket färg.

 

 

Ugnsrostad potatis

5-6 potatisar

4-5 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt

Örtkryddor efter smak

 

Skala potatisen och skär i klyftor.

Lägg ett smörpapper i botten på en ugnfast form, lägg i potatisklyftorna.

Finhacka vitlöksklyftorna och lägg ovanpå potatisen. 

Salta och tillsätt örtkryddor – en matsked vardera av torkad rosmarin och timjan brukar bli gott.

Skvätt över olivolja, blanda sedan alltsammans med händerna så att oljan, vitlöken, kryddorna och potatisen blandas väl.  

Ställ in i ugnen, 220 grader i 40-50 minuter, beroende på hur tjocka klyftorna är och hur mycket färg du vill ha på potatisen.

 

Variation
Prova med gul lök, röd lök eller purjolök istället för vitlök.

Strimlade, soltorkade tomater är gott att blanda i.

Eller gör en snabb röd pesto – mixa en halv burk soltorkad tomat med en kruka basilika och 4-5 vitlöksklyftor – och blanda sedan väl med potatisbitarna.

Torkad salvia, oregano, dragon, mynta och italiensk salladskrydda är också gott att använda.  

Vill man kan man använda färska örtkryddor – men tillsätt dem först mot slutet av tillagningen. Men i den här rätten smakar de torkade faktiskt bäst.

Potatisen kan naturligts skäras i andra former exempelvis halvmånar och stickor. Eller om de är små – dela dem inte alls. Poängen med olivoljan är att den tillsammans med kryddorna skall ”masseras” in i potatisen, som inte skall dränkas i olja. 

 

 

Olivkyckling (2 pers)

2 färska majskycklingsfiléer

1 burk grön olivkräm

en halv citron

lite olivolja

lite vitt vin

 

Det stod en burk med grön olivkräm som höll på att bli för gammal i kylen. Jag marinerade kycklingfiléerna i olivkrämen över natten tillsammans med en halv pressad citron, ett par matskedar olivolja och en halv deciliter vitt vin. Sedan stekte jag filéerna på 220 grader i ugnen i ungefär 40 minuter.

Funderar på att pröva andra rester av såser nästa gång - barbequesås, tapenade eller chilisås. 

 

 

Grillade paprikor - gott till allt

2-3 gula paprikor

2-3 röda paprikor

Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta paprikorna, halvera dem, ta bort kärnor och vita hinnor.

Stek dem i 15-20 minuter, tills skalet är bubbligt och mörkt.

Ta ut dem ur ugnen och stoppa dem genast i en plastpåse, annars är det svårt att ta av skalet. Låt dem vila en kvart.

Ta fram dem ur påsen, låt dem svalna, skala och skär i strimlor som ungefär 2 cm breda och 3 cm långa. 

Lägg i en skål, häll på 4 matskedar olivolja och 2 matskedar ljus balsamvinäger. 

Krydda med rosmarin, timjan eller färsk gräslök.  

Låt stå och mogna i rumstemperatur, krydda med flingsalt just innan de skall ätas. 

Är också goda att äta kalla, inte minst på sommaren. 

Vill man variera, tillsätt en burk kronärtskocksbottnar eller hjärtan, skurna i mindre bitar.

Röda och gula paprikor blir absolut bäst.

 

Ljummen bönsallad

en burk med konserverade bönor, exempelvis blandade bönor eller stora vita bönor

en halv rödlök i tunna skivor

ett par skivor bacon, skurna i tärningar

 

Börja med att steka lökskivorna mjuka i lite olivolja utan att låta dem brännas.

Tillsätt bacontärningarna, låt dem få lite färg.

Tillsätt ett par matskedar balsamvinäger.

Häll de konserverade bönorna i en sil, skölj noga och tillsätt dem. Låt det hela bli genomvarmt.

Lite färska örtkryddor gör susen, gärna timjan eller dragon.

Bönorna är godast ljumma och passar bland annat bra till kötträtter. 

 

 

Fläskkarré med färska örter och vitlök (4 personer)

900 g fläskkarré

färska örtkryddor, exempelvis en kruka basilika och en kruka timjan

4-5 finhackade vitlöksklyftor

2 msk mjukt smör

1 msk senapspulver

Sätt ugnen på 160 grader.

Blanda vitlök, smör, senapspulver och tillsätt örtkryddorna.

Skär några djupa fickor i karrén, men inte helt igenom, och fyll med örtsmöret.

Sätt in karrén i ugnen och låt den stekas i lugn och ro till 85 grader, vilket tar lite drygt tre timmar.

Det går naturligtvis att ha högre temperatur, men karrén blir mycket godare om den får stekas länge på låg temperatur.

Låt den vila i folie innan den skärvs upp i skivor.

 

 

Saffransmusslor (2 personer)

De goda musslorna vi åt på Naxos somaren 2013 har inspirerat till den här rätten. Även om det inte smakade riktigt likadant så blev det väldigt gott.

1 nät färska blåmusslor

1 hackad gul lök

2-3 hackade vitlöksklyftor

några lagerblad

en nypa vitpepparkorn

salt

en skvätt vitt vin

ett kuvert saffran

3 dl vispgrädde

 

Börja med att fräsa den hackade löken - båda sorterna - i lite olivolja i en stor kastrull som har lock.

Tillsätt lagerblad, vitpeppar och lite salt.

Tillsätt en skvätt vitt vin och låt det hela koka ihop.

Tillsätt sedan saffran, blanda och rör så att saffranstrådarna löser upp sig.

Tillsätt sedan vispgrädden, koka upp och lägg i musslorna. 

Koka musslorna på hög värme med lock i 3-4 minuter. Försök att skaka på kastrullen minst en gång under koktiden. 

När musslorna har öppnats är de klara.

Servera direkt i djupa tallrikar. Gärna med ett gott bröd att doppa i den goda såsen och med ugnstekt potatis till (receptet ovan).

För att vara säker på att musslorna är levande så lägger jag dem först i iskallt vatten och slänger de musslor som inte stänger sig ordentligt. Jag slänger också musslor som är trasiga. När de är tillagade äter vi bara de som öppnat sig. Kanske lite sjåpigt, men vi har goda erfarenheter av att göra så här.

Musslor är en favoritrrätt, passar särskilt bra som vuxet fredagsmys. Går snabbt att laga, men tar lång tid att äta.  

 

Variation: Byt ut saffran mot ett par matskedar curry. Tillsätt curryn tillsammans med löken.